Nije zub kao zub. Kada budete tražili na internetu listove pile za drvo, najčešće vjerojatno ćete potrefiti na ponudu listova s kaljenim zubima, ponekad čak i s nekaljenim zubima. U našom e-shopu, umjesto toga, to će biti listovi s kaljenim zubima (zupcima) ili sa zubima od karbida. Što to znači i koja je razlika između tipova zuba? Na sve ćemo odgovoriti, samo čitajte dalje…

Kaljeni, nekaljeni i karbidni zupci.
Kaljeni, nekaljeni i karbidni zupci.

Potpuni temelj čine nekaljeni zubi, tako su listovi pile za drvo proizvodile ranije. Za ovaj tip je karakteristično da je oštrica (špica) zuba izrađena od istog materijala kao i ostatak lista i stoga ima ista svojstva. Što se tvrdoće tiče, govorimo o vrijednosti od 45 do 50 HRC (jedinica tvrdoće metala). I to je problem.

Listovi pile pravilno bi trebale imati fleksibilno tijelo lista kako bi izdržali savijanje na kotačima, ali istovremeno i čvrste oštrice zuba kako bi oštrica dugo izdržala oštra.

Listovi s kaljenim zubima (u e-shopu nudimo Flexback) imaju slično tijelo, ali su oštrice zuba kaljeni na tvrdoću od 55 do 57 HRC. Zahvaljujući tome, takav list bi trebao imati oko tri puta veću izdržljivost pri rezanju mekog drva za razlikuju od lista s nekaljenim zubima.

Samo za vašu  ideju, tvrdoća oštrice uobičajene pile za metal kreće se između 60 i 62 HRC. To je sličan ugljični čelik – tvrd, ali dovoljno krt za lomljenje noža.

I konačno listovi pile za drvo sa zubima od karbida (u e-shopu nudimo CarbideWood - o njima detaljnije pišemo ovdje). Jedinstveni su po tome što imaju na vrhovima lista iz karbonskog čelika zavaren  još kaljeni karbid. Tvrdoća takvog materijala je oko 90 HRC, tako da bi list pile trebao moći rezati oko deset puta više od lista s kaljenim zubima.

Pazite na terminologiju

Kada tražite informacije o listama pile, često ćete naići na druge pojmove, kao što su list od karbona, list s oprugom ili ugljični list. Važno je shvatiti na što se takav pojam zapravo odnosi – u ovim slučajevima to je materijal od kojeg je izrađen cijeli list, a svi tri pojmovi se također odnose na istu vrstu materijala. Drugim riječima list od karbona, list s oprugom i ugljični list znače istu stvar, samo svi ove zovu malo drugačije.

Također je vjerojatno da se radi o listovima s kaljenim zubima, iznimno ovi listovi mogu imati zube koji nisu kaljeni.

Možda ste također naišli i na bimetalne listove (listove od bimetala). Ove po svojoj strukturi su uglavnom namijenjene za metal (uglovi zuba, veličina praznine između zuba) - za uobičajenu obradu drva listovi od bimetala  zbog cijene se puno ne isplate pa ih stoga ne nudimo niti za drvo. Jedina iznimka je list širine 34 mm, koji je namijenjen za rezanje trupaca (stabala).

I  koji zubi su vam bili najbolji? Podijelite svoje iskustvo s nama i ostalim čitateljima u raspravi ispod članka.

 

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 4.0
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?