Kako pravilno odabrati?

Što znače podaci o listu pile? Kako to znati?

Kako pravilno odabrati?
Kako pravilno odabrati?

Što znače brojevi i podatci na listu pile? Kakvu veličinu i širinu zubaca odabrati? Što znači Hook, Regular i Skip?

U ovom članku ćemo vam pomoći u orijentaciji, što znače podatci na etiketi lista pile, koji parametar moram odabrati, a koji je na drugoj strani fiksno propisan. Na fotografiji proizvedenog lista pile vidimo napisano:

 

  1.  Širina lista pile: jradi se o širini trake od koje je list napravljen, mjeri se od zadnje ivice do vrha zubaca. Ovu veličinu biramo prema tome da li želimo rezati ravne rezove ili izrezivati oblike. Široka traka je pododna za ravan rez, uska traka za izrezivanje oblika. Više ovdje.
  2. Debljina trake za listove: Radi se o snazi - debljini - lista pile. Ova je veličia uvijek povezana s širinom navedene trake i zbog toga je ne biramo.
  3. Duljina lista trake: Radi se o duljini zavarenog lista u milimetrima. Ovu veličinu određuje proizvoditelj tračne pile, uvijek je točno propisana i ako naručite drugu duljinu, neće list za vašu pilu odgovarati. Kod nas varimo listove pile po mjeri, zbog toga smo vam sposobni napraviti list pile s bilo kakvom duljinom.
  4. Broj zubaca za palac: Radi se o veličini zubaca i udaljenosti vrhova međusobno. U našoj se struci obično navodi kao broj zubaca u okviru jednog palca (1 palac = 2,54 cm). Što manji broj, to veći zubac. Ovu vrijednost moramo odabrati prema tome, što ćemo rezati. Veliki promjeri, primj. masivna okruglina, gredice, debele ploče treba rezati velikim zupcima (tpi2, tpi 3 i tpi 4). Srednjim zupcima (tpi 6 i tpi 8) treba rezati standardne ploče debljine 10-25mm. A najmanjim zupcima (tpi 10 a tpi 14) treba rezati tanke ploče, lamnate i šper ploče do debljine 10mm. VIše o odabiru razmaka ovdje.
  5. Oblik zupca: Radi se o geometriji zupca koju je odabrao proizvoditelj. Čvrsto je vezana za veličinu (razmak) zupca u danoj širini i zbog toga je ne biramo. Više o oblicima zubaca ovdje.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 4.6
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?