Naš asortiman listova također uključuje nekoliko tipova koji se mogu koristiti za stolarske tračne pile ili su čak za njih izravno namijenjene. Opisat ćemo njihovu karakteristiku, koja su im svojstva najvažnija i koje opcije možete birati. Najprije, nekoliko riječi o samim stolarskim pilama.

Listovi pile za stolarske tračne pile.
Listovi pile za stolarske tračne pile.

Specijalna stolarska tračna pila radi na principu da operater njome rukuje tijekom rezanja – pomiče je po gredi i urezuje u nju željeni oblik. To je vjerojatno najznačajnija razlika u odnosu na klasičnu stolarsku tračnu pilu, koja, s druge strane, stoji čvrsto i nepomično dok operater rukuje građom.

Najčešće se ove pile koriste za rezanje oblika – na primjer rezanje sedla, krajeva rogova, glava greda drvenih konstrukcija ili raznih vrsta spojeva stolarskih greda. Na tržištu možete pronaći nekoliko brendova, a to su Protool, Mikeska i posebno Mafell, vjerojatno najpoznatiji stroj.

Kako izgledaju listovi za stolarske pile

U slučaju lista pile nije previše važno rukuje li rukovatelj strojem ili drvom. Za stolarske pile stoga se mogu koristiti klasični listovi na drvo tipa Flexback (više o seriji Flexback ovdje).

Što je dobro zapamtiti? U tom slučaju list za pilu mora biti dovoljno uski da njome možete rezati polumjer (širina od 8 mm je najbolja za radijus od 25 mm, širina od 6 mm je u redu za manji radijus). Vjerojatno će vam trebati glatki rez - to se može postići, ali nauštrb brzine. Za grede širine do 200 mm, optimalni razmak zuba je 4 TPI (tj. 4 zuba po inču), ili još finiji korak od 6 TPI. U slučaju širih greda također vrijedi isprobati 3 TPI, ali takav razmak dostupan je samo u listama širine 10 mm.

Neke vrste stolarskih pila (moraju biti opremljeni stražnjim vodilicama od tvrdog metala, npr. Mafell pila) možete koristiti specijalni dvostrani list Flexback DE, koji je napravljen posebno za ovaj specifičan način rezanja. Ukoliko ste zainteresirani za ovaj list kontaktirajte nas, ne nudimo ga u e-shopu.

Dvostrani list ima sa prednje strane zubi s razmakom 4 TPI namijenjene za rezanje i sa stražnje strane zubi za izbacivanje (tzv. povratno ozubljenje) kojima uklanja piljevinu iz reza - zahvaljujući tome dobiveni utor je čišći, slobodniji i list neće zaglaviti ili čak ne pada s kotača. (Kod rezanja je često potrebno s listom pile ući u gredu, zaustaviti pilu i izaći kroz izrezani utor, što će ići bolje s dvostranom listom). Na primjer, oni od vas koji sijeku ariš cijenit će ovaj list.

Naše preporuke na osnovu konkretnih primjera iz prakse

Izbor lista pile naravno mora biti prilagođen vašem stroju i rezu koji trebate postići. Nakon razgovora s nekim kupcima, donosimo vam nekoliko savjeta, ili se možete obratiti našim tehničkim savjetnicima sa svojim pitanjima (kontakt).

Stolarske pile Protool SBP 285 a Mikeska RPP290 - list Flexback 1710x8x0,65 TPI 4 Hook

Stolarske pile Mafell Z 5 Ec - list Flexback 1750x8x0,65 TPI 4 Hook
list Flexback DE 1750x8x0,65 TPI 4/14 (dvostrani, naručite putem e-pošte)

Kakva su Vaša iskustva sa stolarskim listovima? Koje liste za pile su vam odgovarale? Podijelite svoja iskustva s drugima u komentarima ispod članka.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 5.0
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?