Dosta ljudi se toga već dosjetilo, i možda i među vama čitateljima bi se pronašao netko takav - imam tračnu pilu (stroj) za drvo, pa što ako bih nju koristio npr. za metalni materijal ili čelik? Uostalom, dovoljno je promijeniti list... Ali nije tako jednostavno - tračne pile namijenjene za drvo obično nisu baš prikladne za metal. Objasnit ćemo zašto je to tako.

Rezanje željeznog profila je zabranjeno
Rezanje željeznog profila je zabranjeno

Ključni pojam – brzina rezanja

Prilikom rezanja važno je da zubi lista pile ulaze u materijal i uklanjaju s njega dovoljno velike strugotine, i ne samo prašinu. Inače bi zubi u materijalu previše trljali, brusili ili čak se mogu i slomiti. Ovo pravilo jednako vrijedi za drvo i metale.

No, razlika je u brzini – pri rezanju drva postiže list znatno veću brzinu. Dok za čelik idealna vrijednost kreće se od 60 do 120 metara u minuti (kako bi zubi lista pile imali vremena "zagristi se" u materijal i ukloniti s njega strugotinu), kod drveta često se dešava da je brzina deset puta veća. A u slučaju stabla, brzina rezanja može ići čak do 3000 metara u minut.

Tračne pile (strojevi) prilagođeni su ovim uvjetima, i štoviše, u velikoj većini slučajeva ne dopuštaju smanjenje brzine lista na razinu pogodnu za metale. Čak i ako čovjek stavi na pilu odgovarajući list, taj će se prebrzo okretati i vjerojatno će se u materijalu uništiti prije nego ga bi materijal dobro rezao.

Nije rješenje ni smanjenje broja okretaja pomoću pretvarača frekvencije jer nakon takvog podešavanja stroj opet gubi snagu i neće moći zategnuti traku pile (list će stati).

Rezanje drveta × rezanje metala

Stolarske i Tračne pile za stolariju karakterizira velika brzina, uostalom, i najmanje pile mogu okretati traku do brzine 900 metara u minuti (kao što su Parkside PBS 350 B2, Scheppach HBS 30 ili Einhell TC-SB 200) . Za rezanje drva važi:

  • Brzina lista općenito varira od otprilike 370 do 1500 metara u minuti;
  • U pravilu, što je veća tračna pila, to je brža tračna pila;
  • Veći strojevi imaju jednu, dvije ili više brzina, ponekad se brzina lista može mijenjati u hodu;
  • Prodavači strojeva kao parametar navode "brzinu rezanja" ili "brzinu lista pile". Budite oprezni - ponekad mogu navesti broj okretaja u minuti, ali to je obično broj okretaja motora. Tako da ovaj podatak neće puno pomoći jer ne znamo kakav je omjer motora i pogonskog kotača. 

Stoga ne preporučamo rezanje metalnih materijala tračnim pilama za drvo. Definitivno ne čelik, a ni obojeni metali također nisu dobra ideja (i ako, samo pod određenim uvjetima). Sljedeće se odnosi na rezanje takvog materijala:

  • Preporučena brzina rezanja čelika od 60 do 120 metara u minuti;
  • Bakar se kreće od 80 do 400 metara u minuti ovisno o tvrdoći, aluminij od 80 do 800 (preporučujemo rezanje listom na metal bimetal);
  • Na svaki zub treba razviti tlak, i brzina lista treba omogućiti zubu da ukloni strugotinu koja stane u razmak zuba (više u tekstovima - Kako odabrati tračnu pilu za rezanje metala? i Preporučene brzine za listove na metal).

I kakva iskustva imate s rezanjem tračnom pilom? Podijelite svoja iskustva s drugima čitateljima u komentarima ispod članka.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 5.0
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?