Tračnom pilom (strojem) – sve to počinje, no koju točno odabrati? Na tržištu ih ima ogroman broj i može biti mnogo aspekata prema kojima kupac izabere. Budući da isporučujemo trake za pile za sve vrste strojeva, imamo prilično širok pregled. Bilo da ste modelar, oduševljeni kućni majstori ili profesionalci, vjerujemo da vam možemo pomoći. Direktno ćemo dodati tipove za vrste trake koji će odgovarati vašoj pili. Čitajte dalje i slobodno podijelite svoje iskustvo s nama u komentarima ispod članka.

Savjetovat ćemo Vas pri izboru stolne tračne pile
Savjetovat ćemo Vas pri izboru stolne tračne pile

Osnovni parametri pile - visina i širina reza

VISINA REZA. Proizvođači tračnih pila kao jednu od vrijednosti navode maksimalnu visinu reza. Ali ako takvu vrijednost namjeravate redovito rezati, bolje je odabrati veću pilu. Nije dobro dugo raditi na najvećoj mogućoj granici onoga što vaša pila dopušta. U tom bi slučaju trake se mogu brže istrošiti, zaustaviti se u rezu, a mogli biste se suočiti i s nedovoljnim performansom stroja.

I obrnuto, ako trebate raditi delikatan posao (kao što je rezanje oblika ili vrlo preciznih rezova), nemojte predimenzionirati stroj. Pretanka traka paradoksalno na prevelikoj pili možda neće biti tako stabilna. Ukratko i jednostavno – veliki strojevi prikladni su za rezanje velikih dimenzija, a mali strojevi, s druge strane, za rezanje malih dimenzija.

ŠIRINA REZA. Može se okarakterizirati kao veličina rezanog materijala koji stane između okvira stroja i trake za pilu. Ta se vrijednost često naziva tzv. parametrom rasterećenja i ovisi o veličini (promjeru) kotača. Ovdje vrijedi jednostavna jednadžba - što su veći kotači, to je veća širina reza (napominjemo, ovo se ne odnosi na tračne pile čija se konstrukcija sastoji od tri kotača).

Ako proizvođač ne navodi promjer kotača, treba ga barem približno zaključiti, jer će biti samo malo manji od vrijednosti širine reza. Također je preporučljivo voditi računa o debljini vodilice - jer ako je želite između okvira i pojasa, širina reza će se smanjiti.

Što je dobro znati prije kupnje stolne tračne pile

STARE I RABLJENE TRAČNE PILE. Da li u radionici imate stroj koji već nešto pamti? Ili ćete negdje na bazaru kupiti sličan? Ako je tako, bit će vam korisno znati da su takve tračne pile obično ne samo teže i jače (prije se nije mnogo štedjelo na materijalu), nego i jednostavnije - tj. bez vodilice, skale ili mogućnosti za brzo otpuštanje ili zatezanje trake. Iz našeg iskustva znamo da se kod starih pila uglavnom isplati renovirati barem vodilicu trake i gumirati kotače, eventualno zamijeniti ležajeve i napraviti vodilicu.

NOVE TRAČNE PILE. Ako se odlučite kupiti novi stroj, koji biste trebali odabrati? Koja je pila za što prikladna? A s kojim će trakama za pile najbolje funkcionirati? Kako bismo vam što bolje pomogli pri odabiru, pripremili smo vam praktični pregled s konkretnim savjetima. U tu svrhu razlikujemo tri kategorije tračnih pila prema veličini (promjeru) kotača:

 • Male tračne pile (Tračne pile male veličine) – 200 do 250 mm
 • Srednje tračne pile (Tračne pile srednje veličine) – 250 do 325 mm
 • Velike tračne pile (Tračne pile velike veličine) – 325 do 800 mm

Ne zaboravite da su materijali od kojih je napravljen i cijena također važan aspekt pri odabiru stroja. Može se reći da cijena ne odgovara samo kvaliteti, nego i produktivnosti. Kod jeftinijih strojeva, na primjer, koriste se tanji limovi, lijevano željezo je maksimalno otporno i učinak motora će biti slabiji. Veliki nedostatak mogu biti plastični dijelovi (vijci, poluge i sl.) koje možete savijati ili slomiti tijekom česte upotrebe ili uz veliku snagu. Za one koji pilu koriste samo povremeno, možda će biti dovoljna i jeftinija varijanta, ali za profesionalce bismo preporučili skuplji stroj.

💡 Najbolje je isprobati pilu negdje prije nego što je kupite. A ako nemate tu opciju, barem vam mogu pomoći video zapisi na YouTubeu zahvaljujući kojima možete dobiti bolju predodžbu o radu na odabranom stroju.

male tračne pile (tračne pile male veličine) JET, ATIKA, GÜDE
male tračne pile (tračne pile male veličine) JET, ATIKA, GÜDE

I. Male tračne pile (Tračne pile male veličine) - promjer kotača od 200 do 250 mm

Ovo su najmanje tračne pile, a karakteristike su im napajanje od 220 V i stalna brzina trake (600 ili 900 m/min). Ovi strojevi obično imaju bočnu vodilicu, jednostavan nagibni stol (0° do 45°) dimenzija oko 300 x 300 mm i u nekim slučajevima kutni klizač. Prema našem iskustvu, ove pile su prikladne za rezove do 5 cm visine (iznimno do 10 cm, ali uz manju snagu).

Primjeri malih tračnih pila: JET JWBS-9X, HECHT 8925, Einhell TC-SB 200/1, LIDL Parkside PBS 350 A1, Atika BS205, Güde GBS 200, Roxta RPP-225

Kakve trake za pile odabrati za mali stroj?

 • Dužina trake: Kreće se od 1400 do 1600 mm.
 • Širina trake: Strojevi su najčešće opremljeni trakom za pilu širine 6 (7) mm, mogu se koristiti trake od 3 do 12 (13) mm širine. U pravilu su najuže trake prikladne za rezanje, primjerice, od šperploče. Za više detalja i kontekst, pogledajte naš članak OVDJE.
 • Debljina trake: Proizvođači stroj najčešće isporučuju s trakama debljine 0,36 mm (što je tehnički ispravno za kotače malog promjera 200 mm). Međutim, našim kupcima se svidjela debljina od 0,5 mm i mi je također preporučujemo - takva je traka tvrđa i lakše se rukuje tijekom rada na stroju.

🔥 NAŠI SAVJETI: Najčešće korišteni u ovoj kategoriji 1400x6x0.5mm TPI 6 Skip i 1400x6x0.5 TPI 4 Skip. Za najfinije rezbarenje najuža traka idealna je u našem asortimanu, 1400x3x0,65 mm TPI 14 Regular.

srednje tračne pile (tračne pile srednje veličine) Holzmann, Scheppach, Makita
srednje tračne pile (tračne pile srednje veličine) Holzmann, Scheppach, Makita

II. Tračne pile srednje veličine - promjer kotača 250 do 325 mm 

Najčešće se napajaju na 220 V i imaju nagibni stol (u rasponu od 45° ili više) u dimenzijama oko 500 x 500 mm. Srednje pile obično imaju bočnu vodilicu, ravnalo za mjerenje širine reza ili kutno klizno ravnalo. Neki čak mogu imati takve naprave kao što su rasvjeta ili lasersko ravnalo. Uobičajena i korisna značajka su dvije brzine trake koje se mogu birati ili mogućnost kontinuirane promjene ove brzine. (Veća brzina trake prikladna je za rezanje mekog drva i velikih promjera, a niža brzina, s druge strane, za tvrdo drvo i manje promjere.)

Srednje pile (Pile srednje veličine) su univerzalni strojevi koji vam omogućuju rezanje oblika kao i ravne rezove. Svatko tko ima takav stroj u svojoj radionici značajno proširuje mogućnosti rada s materijalom.

❗️Međutim, pazite, nije za svakodnevno rezanje greda debljine 14 cm. Performanse pile srednje veličine vjerojatno neće biti dovoljne za takvo rezanje, velika pila bi se lakše nosila s tim (ipak, trake za pile s razmakom zuba TPI 2, koje su za to najprikladnije, su s obzirom na debljinu 0,8mm više pogodne za velike strojeve).

Primjerci srednjih tračnih pila: Holzmann HBS300J, Makita LB1200F, Holzstar HBS251, DeWALT DW739, DW 738, Scheppach BASA 3, HBS400.

Koje trake za pile odabrati na srednji stroj (stroj srednje veličine)?

 • Duljina trake: Kreće se od 1600 do 2400 mm.
 • Širina trake: Ako uz stroj dobijete opremljen i trakama za pile, njihova širina može varirati. Trake širine od 3 do 15 (16) mm obično su prikladne za ove pile. Ovisi i o tome namjeravate li rezati oblike (za to su uže trake) ili su vam potrebni ravni rezovi (šire trake). OVDJE vam možemo pomoći u odabiru širine.
 • Debljina trake: idealna je 0,5 ili 0,6 mm.

🔥 NAŠI TIPOVI (SAVJETI): Najčešće korištene trake u ovoj kategoriji su 16x0,65 širine s TPI 3 s razmakom (na primjer, na Holzmann HBS300J-230V pili je 2240x16x0,65 TPI 3-Skip traka). Više o razmaku pročitajte OVDJE.

velike tračne pile (tračne pile velike veličine) Holzkraft, PROMA, Holzmann
velike tračne pile (tračne pile velike veličine) Holzkraft, PROMA, Holzmann

III. Velike tračne pile – promjer kotača 325 až 800 mm

Kod velikih tračnih pila uglavnom ćete se susresti s napajanjem od 400 V. Praktički svaki takav stroj imat će nagibni stol širine oko 700 mm, raspon mogućeg naginjanja obično je različit. Standardom bi trebala biti bočna vodilica (s mjerenjem širine reza) ili kutno klizno ravnalo, a u nekim slučajevima svakako ćete naići na dodatke poput rasvjete ili laserskog ravnala.

Većina velikih pila trebala bi korisniku omogućiti odabir brzine trake (veća brzina trake prikladna je za rezanje mekog drva i velikih promjera, niža brzina, suprotno za tvrdo drvo i manje promjere). Ovi su strojevi snažni i stoga savršeno prikladni za rezanje drva većih dimenzija (tj. za ravne rezove).

Primjerci velikih tračnih pila: Holzkraft HBS633S, HBS533, PROMA PP-500, Holzmann HBS800, Scheppach Basa 4, JESAN KOVO PPW800.

Koje trake za pile na veliki stroj?

 • Duljina trake: kreće se od 2400 do 5600 mm.
 • Širina trake: Koriste se trake širine od 10 do 30 mm, očekujte šire trake za ravne rezove kada su opremljene strojem. Međutim, čak i velikom pilom mogu se rezati (veći) oblici - odaberite kod nas odgovarajuću traku manje širine, članak OVDJE vam može pomoći u tome.
 • Debljina trake: 0,8 mm, 0,9 mm ili 1,1 mm. Rijetko se može koristiti i debljina od 0,65 mm (odnosi se na najmanje strojeve u ovoj kategoriji).

🔥 NAŠI TIPOVI (SAVJETI): Najčešće korištene trake u ovoj kategoriji su širine 19x0,8 v razmaka TPI 3 Skip nebo TPI 2 Hook (na primjer za pilu LAGUNA 14BX2946x19x0,8 TPI 3-Skip). Više o razmaku pročitajte OVDJE.

🔎 Pa što, već imate odabranu pilu? Dovoljna je za vas neka od manjih ili biste radije odabrali veliku? Za koji god stroj da se odlučite, ne zaboravite da su kvalitetne trake za pile također važne! Pokušajte, na primjer, naše. U tražilici OVDJE preporučit ćemo pojedine trake i kompletne setove izravno za vašu konkretnu pilu, tako da je zaista možete iskoristiti u potpunosti. (O traženju traka strojno pišemo više u članku OVDJE). Možete se poslužiti i našim konfiguratorom.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 5.0
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?