Pokretanje lista pile za metal

Jeste li kupili novi list pile za metal? Pročitajte kako ga pravilno pokrenuti.

Novi list pile ima iz proizvodnje vrlo oštre vrhove zubaca. Ako želite da izdrži rezati dugo i ravno, treba ga prije prvog korištenja pravilno pokrenuti. U obratnom slučaju prijeti lomljenje najoštrijeg mikroskopskog vrha i može doći do znatnog skraćivanja vijeka trajanja.

Kako da postupate radi najboljeg rezultata?

  • Prije prvog korištenja se potrudite list pile pokrenuti idealno u mekom punom materijalu. Podesite pritiskanje na 50 % i brzinu lista na 50–80 % redovite vrijednosti. Za pravilnbo pokretanje lista neophodno je da dolazi do stvaranja piljevine. Piljevina bi trebala biti fina kao vlasi. Vrijeme pokretanja je 15–20 minuta.

  • Svaki dan prije uključivanja tračne pile na punu snagu poželjno je prvi rez podesiti opet na manju brzinu i pritiskanje da zupci i tijelo lista pile ne dožive toplinski šok (isto kao kod motora automobila poželjno je hladan motor ne uključivati na pune okretaje).

Ako list pile ispravno pokrenete, iskoristiti ćete njegovu najbolju snagu, uštedeti ćete novac i nećete gubiti vreme na čestu promjenu istog. Poraditi na pokretanju se definitivno isplati.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 4.5
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?