Kako odabrati list pile za drvo? #2

U ovom članku ćemo pogledati kako odrediti točnu duljinu, širinu i razmak lista pile za drvo.

Koja je pravilna duljina lista pile?

Zjištění délky

Duljina lista pile uvijek se formira od tipa stroja i najčešće je navedenda u korisničkom manualu ili na etiketi pile. Ako niste u mogućnosti na ovaj način utvrditi duljinu, možete:

  • Izmjeriti puknuti list pile.
  • Izmjeriti zavareni list pile – spustite ga na zemlju varom okrenutim prema zemlji, napravite pored vara crtu, list pile po obodu pritiskajte prema podu sve dok se ponovo ne pojavi var, napravite drugu crtu, izmjerite udaljenost između crta.
  • Vzít provázek, obtáhnout jej přes oběžná kola po vnějším obvodu a podle jeho délky určit přibližnou délku pilového pásu (moc nedoporučujeme, je to až poslední a nepříliš přesná možnost, jak délku pásu určit).

Najčešće pile i duljine listova

Parkside (LIDL): 1400 mm - List pile 1400 mm

Scheppach HBS 261: 1790 mm - List pile 1790 mm

Český Brod P 320/II: 2040 mm - List pile 2040 mm

Scheppach Basa 3: 2360 mm - List pile 2360 mm

izrezivanje oblika trakom pile
izrezivanje oblika trakom pile

Kakva je pravilna širina lista pile?

Vaša pila za adrvo vjerojatno omogućava korištenje više raznih širina lista pile, raspon širina naveden je u manualu za korisnika. Opće važi da ako je promjer okretnih kotača na vašoj tračnoj pili 350mm ili manji, ne biste trebali koristiti šire listove pile od 13 mm.

Što širi list pile odaberete (s obzirom na mogućnost vaše pile), to će imati duži vijek trajanja.  

Zvolte tedy nejširší možný pás s ohlednem na radius, který potřebujte řezat. Následující tabulka vám pomůže přibližně určit, jaký radius (poloměr) se dá s jakou šířkou vykroužit v jednom čistém řezu (aniž byste se museli v řezu vracet).

odabir razmaka stolarskog lista pile
odabir razmaka stolarskog lista pile

Koju veličinu zubaca (razmak TPI) odabrati?


Veličinu zubaca biramo na osnovu visine rezanog materijala (razmere materijala kojim odjednom prolazi list pile), i dalje na osnovu tražene čistoće reza.

Oštar zubac tpi 2, tpi 3 i tpi 4 se koristi za velike prečnike i za oštrije brže rezove. Koriste se za vodoravno rezanje, mekog i sirovog (svežeg) reziva.

Srednji zubac tpi 4, tpi 6 i tpi 8 se koristi za uobičajeno rezanje i to je nakroištenija veličina zubaca. Koristi se za vodoravne i vertikalne rezove i nudi najbolji prosek između brzine i čistoćće reza.

Mek zubac tpi 10 i tpi 14 se koristi za mekane rezove i u slučajevima kada je čist rez bitan. Najčešće se koristi za izrezivanje prelaza ili pločnog materijala u visini od 10mm.

Što znači TPI?

TPI je anglická zkratka „teeth per inch“ tedy zuby na palec. Jedná se o počet zubů na jeden palec, což je 25,4 milimetrů. Čím menší číslo, tím větší zuby. Čím vyšší číslo tpi, tím více zubů bude pás mít a tím jemnější a menší bude zub. Následující tabulka je přepočtem TPI na vzdálenost v milimetrech mezi špičkami.

Oznaka TPI Udaljenost između špiceva u [mm]
2 TPI 13 milimetara
3 TPI 8,5 milimetara
4 TPI 6 milimetara
6 TPI 4 milimetra
8 TPI 3 milimetra
10 TPI 2,5 milimetra
14 TPI 1,8 milimetru

 

skip hook regular
skip hook regular

Koji oblik zuba odrediti? Šta zhnači Regular, Skip i Hook?


Regular označava normalan oblik zubaca sa uglom čela 0°, naći ćemo ih u najmanjim razmacima 14, 10, 8 a 6. Prednost ove geometrije je glatak i čist rez.

Skip označava takvu geometriju, kde uvek jedan zubac fali, ili je preskočen (eng. Skip - přeskočiti). Ugao čela zubaca Skip je 0° za protekli i manje agresivni ulaz u rez. Prikladan je i za produktivno rezanje i prerezivanje materijala grubo.

Hook označuje hákovitý tvar zubu s agresivním úhlem čela 10°. Je vhodný k řezání tvrdého nebo obtížně dělitelného dřeva větších průměrů.

Simonds pas na drevo vodorovne
Simonds pas na drevo vodorovne

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 4.6
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja
Ivica Pezelj
Upravo sam kupio pokretnu pilanu koja može pileti ili 9 m dužinu trupca promjer pile je 4010 * 35 * 09 u planu imam pileti borovinu jelovino hrast jasen koju mi je najbolju pivo preporučam te
Pilana nije na ručno guranje nego na automatski posmak da li je tu potrebna neka kvalitetnija bila da ne bi došlo do zaglavljenja. Naravno želio bih da ona dovoljno brzo pila i precizno. Hvala vam na odgovoru
SIMONDS

Poštovani, možemo ponuditi tračnu pilu RipperS PREMIUM koja je prikladna za rezanje trupaca. U nastavku šaljem link za kupovinu za rezanje četinara i tvrdog drveta.

RipperS PREMIUM

Ivan Ljubičić
Snaga motora na našoj vertikalnoj tračnoj pili je 2,2 KW..promjer okretnih kotača je 700 .. broj okretaja motora je 730 o/ min.. Želimo rezat staru hrastovu građu ( stara oko 70 godina) koju nam vrstu pile preporučate i da li je imate u svojoj prodaji? Hvala lp.
SIMONDS

Pozdrav, zavisi koliki su komadi, da li su ravni ili ne. Ali najvažnije je kolika je vaša pila (duljina, širina trake itd.).
Općenito, u našoj ponudi potražite remene s kukastim zubom (dobar je za hrast i slično tvrdo drvo) uvijek s odgovarajućim brojem zubaca prema materijalu koji se reže. Alternativno, nakon CarbidWood traka, ako tražite visokokvalitetan rez i ne smeta vam viša cijena.
Preporučam ovaj članak, mogao bi puno pomoći https://www.dudrsaw.hr/tehnicki-clanci-i-savjeti/kako-odabrati-list-pile-za-drvo-2
Pretpostavljam da imate stolarsku, a ne kutnu pilu.

Preveo google.translate.com

Imate nekih pitanja za ovaj članak?