Ovo jednostavno (a opet tako važno) pitanje vjerojatno su postavili svi koji su ikada rezali drvo na tračnoj pili. Dobro zategnuti list je temelj - važan je za pravilno funkcioniranje stroja, za kvalitetu reza i za sigurnost. Stoga ćemo sada proći nekoliko elemenata i bitnih stvari kojih je dobro zapamtiti kod zatezanja.

POKRETNI KOTAČ SA UMETNUTIM LISTOM PILE
POKRETNI KOTAČ SA UMETNUTIM LISTOM PILE

Pozicija lista pile na pokretnom kotaču (propeleru)

Traku pile treba postaviti na gornji pokretni kotač (gornji kotač) tako da peta zuba (tj. najniži dio zuba-zupca) bude u sredini kotača.

To se može postići naginjanjem gornjeg kotača pomoću vijka koji se nalazi iza nje. Pri podešavanju položaja lista pile, list mora biti barem djelomično zategnut. Osim drugog pazite da vodilice ne sprječavaju u pomicanju lista (budući da se vodilice podešavaju kasnije, tek nakon što je list  postavljen i zategnut).

Ako je vaš list dovoljno širok da peta zuba ne može biti postavljena u središte pokretnog kotača, namjestite ga tako da stražnji rub lista i vrhovi zubaca ne budu izvan kotača. Širina lista ne smije biti veća od širine pokretnog kotača (članak Odabir širine lista za pilu za drvo). Za vreme kada na ovaj način podešavate položaj lista za pilu, okrenite list rukom (pazite prste), pratite mjesto gdje list upadne i prilagodite položaj ako je potrebno.

I što ćemo s donjim pokretnim kotačem (donji kotač)? Ako imate pilu u normalnom stanju, nema potrebe baviti se donjim pokretnim kotačem- list bi se trebao pravilno uklopiti sam, što znači da niti vrhovi zubaca niti stražnji rub lista neće stati izvan pokretnog kotača.

provjera napetosti lista
provjera napetosti lista

Provjera napetosti

Prilikom zatezanja lista za pilu, držite stroj isključen, poklopce otvorene i prstom provjerite savijanje lista - ne smije se saviti u stranu za više od 3 mm. Savijanje lista bolje je provjeriti na lijevoj strani stroja gdje nema vodilica (s otvorenim poklopcem). List bi trebao imati metalni zvuk pri kuckanju.

Ispravna sila napetosti

Ako list nije dovoljno zategnut, zarezat će u rezani materijal (ponekad se to kaže i "pluta"). Ako je list previše zategnuti, vjerojatno će prije ili kasnije puknuti.

Na  puknutom listu barem možete jednostavno provjeriti je li bio prenapet (previše zategnuti) ili ne. Stavite ga na tlo i ´pratite oba kraja. Ako je list olabavljen, razina napetosti je bila ispravna. Međutim, ako se krajevi podiže ili se sam list uvrne, to znači da je bio prenapeti. U tom slučaju, sljedeći put biste ga trebali manje stegnuti.

Prednaprezanje pomoću žljebastog ležaja

Neki korisnici koji režu fine oblike (mali radijusi), obično listom širine 6 mm, koriste stražnji potisni ležaj sa žlijebom. Ovaj žlijeb se koristi za stabilizaciju lista, tako da pomaže boljem rezanju oblika.

Nakon prednaprezanja lista pile je u tom slučaju potrebno stražnji ležaj pomaknuti za 3 mm naprijed. Stražnji rub zahvaljujući tome, ne odstupa u stranu prilikom rezanja radijusa, jer se list drži u utoru. Na isti način, list nema tendenciju skliznuti s pokretnih kotača (kotača) kada se pomiče natrag izvan rezanog materijala.

Dobro je zapamtiti da će se kod prednaprezanja sa ležajem list na gornjoj tračnici malo pomaknuti prema naprijed. Stoga ga je potrebno vratiti u središte širine kotača, ili ga vratiti u središte širine pete zuba (naginjanjem gornje tračnice s vijkom - vidi gore).

Sve u svemu, međutim, ova postavka nije sasvim standardna - stražnji rub lista više strada kada dođe u kontakt s ležajem i utorom, a listovi mogu ranije popucati s te strane (više u članku Zašto pucaju listove za pilu za drvo).

Kakvo iskustvo imate s zatezanjem lista za pile? Imate li kakvih prijedloga za poboljšanja ili, obrnuto, probleme koji se često ponavljaju? Podijelite ih s nama u raspravi.

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 4.6
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?