U ovom članku pobliže ćemo se pozabaviti problemom zatezanja lista za pilu. Kako bi list za pilu rezao ravno, ne rezao ispod i ne ispadao s pokretnog kotača, mora biti pravilno zategnut. A da ne popuca, ne smije se previše stezati. Kako ćemo prepoznati ispravnu napetost lista za pilu? I kako to možemo izmjeriti? Kako ćemo znati da smo premalo ili, previše stegnuli list?

Tenzomat na listu pile
Tenzomat na listu pile

Kako stegnuti list pile na drvom možete saznati ovdje.

Umetanje lista pile i zatezanje uz pomoć tenzomata:

Pilu očistimo od piljevine i prljavštine četkom ili komprimiranim zrakom iz kompresora. Vodimo računa o čišćenju vodećih elemenata (ležajevi, tvrdi metali). Umetnemo list u pilu i lagano ga povučemo da ne sklizne s vodilica. U prostor između vodilica umetnemo tenzomat i pričvrstimo ga na list pile, postavimo kazaljku na nulu. Sila zatezanja je dana u Newtonima po kvadratnom milimetru (N/mm2).List za pilu postupno zatežemo sve dok nam uređaj ne pokaže željenu vrijednost (tablica ispod).

NAPOMENA - prije kupnje tenzomata provjerite može li se umetnuti u vašu pilu. Neke manje hobi pile rade s ograničenim prostorom i tenzomat dimenzije 131x100 mm u njima nije moguće staviti. Ako nemate mogućnost korištenja tenzomata, možete napraviti vizualnu provjeru disk opruga - disk opruge koje su dio sistema stezanja većine ručno manualno zatezanih pila ne bi trebale biti stisnute na maksimum.

Provjera ispravnog učvrčenja

Nakon zatezanja pilu nakratko uključimo i pustimo list da se uklopi (dovoljno je tri do četiri puta pustiti list proći kroz pilu na prazan hod). Zatim provjeravamo učvršćenje lista u pili. Stražnji rub lista ne smije dodirivati ​​kragnu (stražnji dio na pokretnim kotačima - impelerima), mora ovdje postojati razmak "za čavao" tj. oko 1 mm. Također, stražnji rub lista ne smije dodirivati ​​vodljive tvrde metale. Svi ležajevi se moraju slobodno okretati (provjeravamo prije umetanja lista pile), njihovo loše funkcioniranje uzrokovat će prerano oštećenje lista pile.

Ravnost postavljanja lista između vodilica provjeravamo isječkom lista pile duljine 30-40 cm koji umetnemo u praznu pilu i provjerimo je li list između ležajeva fiksiran okomito i čvrsto (ne klati se sa strane) i pritom se može dovoljno slobodno pomicati naprijed i nazad (ne smije previše kočiti). Na zahtjev možemo besplatno spakirati isječak lista pile uz narudžbu.

Problemi s pogrešno zategnutim listom pile::

NISKA NAPETOST lista pile potkopava, ne reže ravno. Može i pasti s pokretnog kotača- impelera.

PREVELIKA NAPETOST, PREVIŠE ZATEGNUTI list pile će prijevremeno popucati, može popucati u zavaru i izvan zavara, često se pojavljuju mikro-pukotine po obodu trake za pilu.

Provjera da list pile nije previše zategnut vrši se tako da slomljen list pile stavite na pod ili ravnu podlošku sa strane vanjske površine (onom koja nije nalijegala na pokretnom kotaču-impeleru). Ako list nije previše zategnuti, ležat će labavo na strunjači. Ako je list previše zategnuti, krajeve će značajno podići (više od 10 mm) ili list uopće neće biti moguće položiti na ravnu podlošku.

💡 Tipovi kako riješiti ostale probleme možete pronaći u članku: Zašto pucaju trake za pile za metal? Najčešći problemi.

Tablica za zatezanje (tablica napetosti) lista za pilu

Veličina lista pile Sila zatezanja
13 x 0,65 mm 130-150 N/mm2
20 x 0,9 mm 160-180 N/mm2
27 x 0,9 mm 200-220 N/mm2
34 x 0,9 mm 240-250 N/mm2
41 x 1,3 mm 250-260 N/mm2
54 x 1,3 mm 260-280 N/mm2
54 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
67 x 1,6 mm 260-280 N/mm2
80 x 1,6 mm 280-300 N/mm2

Je li vam ovaj članak pomogao?

Ocijenite i pomozite nam poboljšati naš sadržaj

Ukupna ocjena 5.0
Evaluacija
article-rationg-decoration
Vaša pitanja

Imate nekih pitanja za ovaj članak?